2018. január 12., péntek

Szeretetnyelvek a családban

Gábor szeretetnyelve a "testi érintés", az enyém a "minőségi idő"
A gyerekeknél is kezd kialakulni, és jó észrevenni egy-egy cselekedetükben ennek megerősítését.

Ritának az "ajándékozás".
Mindig és mindenkinek ajándékot készít. Ezzel mutatja ki a szeretetét. Nagyon értékeli, ha kap valamit, még ha az csak egy dugi szaloncukor a táskájába, vagy egy Szeretlek felirat a tolltartójába.
Legújabb megerősítés: minden reggel rajzol Bori szemtapaszára valamit. Nem kértük, egyszerűen csak elviszi, rajzol rá, és hozza vissza az egyedi szemtapaszt. Szerencsére Bori elfogadja az "ajándékot".

Borinak a "testi érintés".
Mindig is nagyon bújós volt, szeret puszizkodni, ölelgetni. Pár napja egyik reggel kijött a szobából félkómásan, és masírozott a hálószoba felé. Kérdeztem, hogy hova megy. Megsúgta: "apát simizem, mert azt szereti". Odaült mellé az ágyba, és simizte a fejét sokáig:)

Terkának az "elismerő szavak".
Nagyon szereti, ha megdicsérik. Ez motiválja, hogy jól viselkedjen. Reggel pl. gyakran először pattan ki az ágyból és szalad a fürdőbe, miután megkérdezem, hogy "ki lesz a legügyesebb?".
Sokszor csinálta már azt is, hogy teljesen felöltözve jött ki a szobából, és elém állva büszkén, várta a dicséretet.
Viszont talán ez áll a sok hazugsága hátterében is. Ha megkérdezzük, volt-e pisilni, vagy mosott-e kezet utána, akkor igennel válaszol akkor is, ha nem. Mert mi azt akarjuk hallani, azért jár elismerés, dicséret.

Ilkáról még nem derült ki, de kíváncsian várom a jeleket:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése