2018. február 2., péntek

Új iskola - első hét, első benyomások

Ha egy szóval kéne jellemeznem: SZUPER!

De lássuk bővebben:

Január 29-én (hétfőn) ment a Rita először a Szent Mórba iskolába. Előtte éjjel elég rosszul aludt, ki is jött alvajárva kétszer, amire persze másnap nem emlékezett. Akkor szokott ilyet csinálni, amikor nagyon izgatott valami miatt (novemberben a szülinapja előéjszakáján csinálta utoljára).
Bekísértem az első nap, a tanító néni a teremben volt már, kedvesen fogadta. A gyerekek szintén, már nagyon várták az új osztálytársat. Nem volt üres fogas a terem előtt, Bori barátnője megosztotta a sajátját Ritával. Úgy körbefogták, hogy alig tudtam elköszönni.
Délután mentem is érte, boldog volt, mosolygós és egész hazaúton mesélt, minden tetszett Neki, ami történt, csak az ebédnél a leves nem ízlett:)))

Kedden is bekísértem, vittünk másik méretű cipősdobozokat, mert amit hétfőn vittünk, az nem fért bele a padjába. Mert ott tartják, és a tankönyveket is. Nem hoznak haza semmit, csak az olvasókönyvet. Abból minden nap el kell olvasni, amit aznap az iskolában is olvastak, de más leckét nem hoznak haza, akkor se, ha a napköziben nem sikerül befejezni.
Ez nekem furcsa, mert nem tudom, hogy épp mit tanulnak, de könnyebbség is, és a gyereknek szuper, hogy nem kell cipelnie a nehéz táskát, nem kell esténként bepakolni a másnapi cuccot és nem kell itthon tanulással foglalkozni, csak olvasni "kell", ami ugye nem tanulás, hanem szórakozás, kikapcsolódás (lesz).

Kedden ebéd után el kellett hozni Őket, mert a tanároknak értekezlet volt. Megint csacsogott hazáig, azt mondta, hogy Zsuzsi néni olyan kedves, hogy szerinte mindenkinek csak 5-öst ad:))) Hát igen, aki Edith nénihez szokott ...

Szerdán Gábor vitte a gyerekeket reggel, én meg bementem délután a Ritáért (és beszélgettem a tanító nénivel). Matekból vannak előrébb az anyagba, de Zsuzsi néni foglalkozik Vele délutánonként, azt mondta, hogy be fogja hozni gyorsan, okos kislány! Matekból tényleg jó, ha a figyelmetlensége miatt el nem rontja.
Csupa jót mondott Zsuzsi néni. Azt mondta, hogy már most olyan, mintha a Rita mindig is velük lett volna, nem csak 3. napja. Ennél kedvesebbet nem tudott volna mondani. Ahogy gondoltuk is, Rita júl beilleszkedett, rugalmas, igyekszik, mindent megcsinál, amit a tanárnénik kérnek Tőle.

Zsuzsi néni azt is megkérdezte, hogy miért váltottunk iskolát, elmondtam Neki mindent őszintén.
Végül olyan barátira fordult a beszélgetésünk, hogy a magánéletéről is beszélt, hogy Neki nincs saját gyereke, és ettől néha szomorú, de a Jóistennek biztos más volt a terve Vele. Sajnálom, és becsülöm érte, hogy bír gyerekekkel dolgozni, akiknek lépten-nyomon kistesói születnek.

Szerdán írtak matekból dolgozatot. Előtte délután egy csomót "kínoztam" Ritát a matekoázis programmal, hogy megtanítsam Neki, amit még nem tanult az iskolába, és behozza a többieket. De Zsuzsi néni volt olyan figyelmes, hogy abból az anyagrészből íratott Vele, amit még tanult a másik iskolába. 8 feladat volt, az első 7-et hibátlanul megoldotta. Oda is írta a tanárnéni, hogy "Eddig remek!" Aztán a 8. példa egy szöveges feladat volt, amit rosszul értelmezett, rosszul írta fel az egyenletet, és így a végeredmény se lett jó. Erre 0 pontot kapott, de még így is 93%-os lett, és 5-ös. A százalék és a jegy mellett szöveges értékelés is volt a dolgozat alján: "Ügyes vagy, szépen dolgoztál, a szöveges feladatokat meg még gyakoroljuk!"

Ebben az osztályban hazaküldik a dolgozatokat aláíratni, megbíznak a szülőkben, hogy visszaküldjük. Így láthattam ezt a szép matek dolgozatot, és főleg a tanító néni személyes szöveges értékelésétől egészen meghatódtam! Ég és föld a két tanítónéni, biztos vagyok benne, hogy itt jobb helyen lesz a Rita! Örülök, hogy hallgattam anyai megérzésemre, végigvittem a folyamatot és váltottunk. Talán még nem túl későn!

Csütörtökön már Gábor intézte egyedül a gyerekek el- és hazaszállítását. Nagyon ügyesen megoldotta. Ráadásul nehezített pálya volt, mert Ritának 5-ig kézműves műhelymunkája volt, így fél 6-ra értek csak haza. De Rita még ekkor is vidám volt és jókedvű, kutyázott is egy nagyot még vacsi előtt.

Ma péntek van, reggel 8-kor misével kezdtek a Székesegyházban. Gyertyaszentelő ünnepe lévén az egész intézmény összes gyereke kivonult. Rita "énekelt" a kórusban, mert hétfőn már volt egy próbán, és a karnagy azt mondta Neki, hogy ha már kórustag, akkor álljon mellettük a fellépéskor is, akkor is, ha a darabokat még nem tudja:)

Péntek délutánonként van őrsi, megbeszéltem az őrsvezető lánnyal, hogy Rita is járhat (eddig sajnos ütközött a fejlesztésével). Kíváncsi vagyok mit fog mesélni a mai napjáról. Beszámolok majd:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése