2016. december 30., péntek

Karácsony 2016-ban

Legnagyobb meglepetésként Viktor hazautazott Amerikából. Nagyon örültünk Neki, és őszintén szólva jól is jött a segítsége, hogy a gyerekeket lefoglalja, és így az angyalok tudtak nyugodtan dolgozni.

23-án még Dombóvárra mentek a fiúk (Gábor és Viktor) pakolni a mamához. Elvitték a kedvenc ágyamat a Varga Éváékhoz, leszerelték a karnisokat és elhozták a még ott lévő ingóságokat.
Egyedül voltam a 4 gyerekkel, de a kötelező házimunkák (mosás, főzés, porszívózás) mellett még egy csomó sütés is belefért az időmbe és energiámba.

Sütöttem paleós stollent, még egy diós bejglit, téli varázs biscottit és mézeskalácsot is (ez utóbbit a lányok szaggatták).

Készült jó pár szaloncukor is, aminek a csokiba forgatása az időigényes (kókuszos és marcipános és kávés marcipános). A szentesti menühöz narancslekvárt főztem, és megcsináltam a gesztenyelevest is, mert azt hidegen kell tálalni.

Este, amikor a lányok már lefeküdtek, nekiláttunk a csomagolásnak. Vagyis én csomagoltam, Gábor meg a matató fallal bíbelődött.

24-én kora reggel lementem a Lidl-be a mamának névnapi virágot venni és virslit a gyerekeknek.
Hazafele meg is köszöntöttem a mamát, a többi Éva ismerősömet pedig sms-ben.

Viktor elvitte a 3 nagyot a Szivárvány Gyerekházba Jézuskaváró műsorra (nagyiék is oda mentek segíteni).
Gábor a mamatófalat fejezte be a garázsban és beállította a fát a talpba. 
Nekiálltam főzni. Narancsos kacsát sütöttem, életemben először. A folyamatot élveztem, minden lépést pontosan betartottam, a végtermék mégsem lett a várt minőségű. Azért mindenki hősiesen evett belőle, aztán visszaraktam még a sütőbe pár órára:)
Rizs, friss saláta és cékla-répa-alma-narancs saláta volt a köret.

Viktor és a lányok, miután megjöttek, ebédig még festettek pár kerámia angyalkát, hogy elüssék az időt. Szépek lettek, és még a fal se lett festékes:)

Kapkodva kellett ebédelni, mert 2-kor kezdődött a délutáni program, a Bóbita bábszínháznak az Édes élet cukrászda című darabja. Oda a mama és a Viktor kísérték el a lányokat.
Ilka úgy segített nekünk, hogy mindig akkor aludt, amikor a többiek elmentek, így hagyott minket angyalkát játszani.

A fa feldíszítése gyorsan ment, kicsi, de formás lucfenyőt választottunk. A szekrényre tettük, hogy Ilka magára ne rántsa.

A bábszínház után a lányok felmentek a mamához, amikor mi itthon mindennel végeztünk, csini ruhában felmentünk értük.
Ott kicsit elidőztünk, mert a töltött káposztának még kellett egy óra. Én már tűkön ültem, de a lányom még kényelmesen meg is vacsoráztak (virslit rendeltek).

Végre beléptünk a nappaliba. A lányoknak nagyon tetszett a karácsonyfa, és alig bírták ki, hogy ne essenek neki rögtön az alatta lévő ajándékoknak.
Elénekeltük a Mennyből az angyalt, majd felvetettem, hogy imádkozzunk egyet. A Miatyánkot javasoltam, de a Rita azt mondta: "Ne, az túl hosszú! Legyen inkább az Üdvözlégy Mária!" Így azt mondtuk el, és utána rögtön rávetették magukat az ajándékokra. Mindegyikre ráírták az angyalok, hogy kié. Rita olvasta és adta az illetékesnek.
Mama kapta az első dobozt, vízforraló volt benne.
Gábor egy téli kesztyűt kapott (bár kicsi lett, de Viktorral elcserélte, és így mindenki jól járt).
Én egy keverőtálas robotgépet kaptam, hogy süssek továbbra is sok-sok finomságot:)
A gyerekek közösen kaptak egy társast, egy 7 játékos játékgyűjteményt (Disney channel meséi szereplőivel) és egy interaktív fejlesztőjátékot.
Rita és Bori kapott 1-1 fényképezőgépet, Terka egy interaktív távirányítót, Ilka egy zenélő kis házikót és a Gábor által csinált mamatófalat (ez utóbbi Terkát jobban lekötötte).

A nagyok teljesen odáig voltak a fényképezőgéptől, egész este azzal szórakoztak. Mivel az angyalok használtan vették a jófogáson, a Borié nem működik hibátlanul. Hol bekapcsolni nem lehet, hol kikapcsolni, szóval elég bosszantó:(

Este sokáig fent voltunk, aztán a 3 nagylány a nappaliban aludt, hogy vigyázzanak a karácsonyfára.

25-én délelőtt misére mentünk a Piuszba. Volt pásztorjáték is. Lányok jól viselkedtek, még a mikrofonba is beszéltek. A papbácsi azt kérdezte, hogy mi emberek mit adhatunk a Kisjézusnak. Rita jelentkezett, és azt mondta, hogy "szót fogadunk". Bori is jelentkezett, és azt mondta, hogy "nem tépjük ki egymás kezéből a játékot". Cukik és bátrak voltak, én meg büszke rájuk:)

Az ebéd kész volt (húsleves és töltött káposzta), csak meg kellett melegíteni. Mégis fél 3-kor ettünk, hogy Judit (Viktor Juditja) is csatlakozhasson hozzánk (Miskolcról jött, az meg igen messze van).

Ilka irtó nagyot aludt, déltől 3-ig.

Ebéd után a 3 nagylányom karácsonyi műsort adott elő. Viktor felvette videóra, így megmarad az utókornak:)
Az ajándékok kibontogatása következett. Sok mindent kaptak a lányok a nagyiéktól és a Viktortól is:
- pénztárgépet, bolti kiegészítőket (papírdobozokat: kávé, vaj, müzli, mosópor, tej, stb.)
- színező (minden lány különbözőt kapott, amiben a róluk készült fotókat nagyított fel és fehérített ki a Marci papa)
- Ki nevet a végén társasjátékot, amiben a dobókocka búra alatt van (ezt a papa-lakban fogják tartani)
- olyan társast, ahol a pályán végigmenve csokikat kellett megenni, így csak egyszer-használatos)
- foglalkoztató-füzeteket
Mi szülők kaptunk két színházjegyre szóló kupont, amit bármikor beválthatunk, és arra az időre a nagyiék fognak vigyázni a lányokra. A Játszd újra, Sam-et fogjuk megnézni valamikor februárban.
 
Egész délután nagy játékban voltunk.

Késő délután jött a Julcsi is (papír-könyves babaházat kaptak Tőle a lányok), a gyerekek nagyot kergetőztek Vele a lakásban. Felvittem mama lakásába is, nagyon tetszett Neki. A fülbevalóknak is örült, amiket tőlünk kapott karácsonyra, az egyiket rögtön be is tette a fülébe.

Lefektettük a gyerekeket, és csak utána ültünk le mi felnőttek (mama, Viktor, Judit, Gábor és én) vacsizni. Jót beszélgettünk.

Mama hazament, mi meg 4-en elkezdtünk kanasztázni. Juditot meg kellett tanítani a Pólyák kedvenc kártyajátékára, és nagyon gyorsan nagyon ügyesen megtanulta. Hajnali 1/4 3-ig játszottunk, de még 4 ezer pontig se jutottunk. Megszavaztuk, hogy hagyjuk abba, menjünk aludni, legközelebb, amikor négyesben leszünk, folytatjuk:)

26-án reggel Ilkának köszönhetően nem aludtunk el. Viktorék telekocsija 8-kor indult, 7-kor terveztek felkelni, Ilka 7:20-kor felkiabált, arra felébredtem és felébresztettem a fiatalokat.

Délelőtt tiszta kómás voltam, hiába ittam több kávét is. Öreg vagyok én már az éjszakázáshoz!
Felmentünk a mamához, a lányok előadták ott is a karácsonyi műsorukat, megkapták mama ajándékait is:
- mindenki 1-1 Lackfi János mesekönyvet és 1-1 kis plüssállatot hozzá,
- mozgatható lábú rénszarvasokat (mama foltvarró társa varrta)
- kirakót (Micimackósat)
- mágneses arc-szerkesztő játékot,
- betű-memóriakártya
- játék-konyhai eszközök (főleg fából),
de a legnagyobb sikere az én régi legómnak volt, azzal sokáig eljátszottak.

Én kaptam pár konyhai eszközt (csokiolvasztó tégelyt, harmonikás gumitölcsért, konyharuhákat)

Vica és Marci délután jöttek. Hoztak a lányoknak manókat, amiket Ők csináltak fonalból, Jézus kis szamara könyvet és betlehemes társasjátékot. Vica sütött 3-féle paleós kekszet, egy nagy doboznyit hozott belőlük. Fincsik voltak!!!
Gyerekek jót játszottak együtt, mi meg jót beszélgettünk a Vicával.

Gábor 27-én és 28-án már dolgozott.
27-én jött a Péter papa. Mivel szépen sütött a nap, elmentünk sétálni. A gyerekek fel akartak menni a mamához. Mondtam, hogy most nem megyünk föl.
Ritával a következő párbeszéd zajlott le:
R: miért nem megyünk fel a mamához? Mama nem örülne?
én: Igen, azért.
R: a Péter papa miatt? Mert elváltak?
én: igen.
Pedig ezt így sose mondtuk Neki. Újra bebizonyosodott, hogy a gyerekek nem hülyék, csak kicsik.

Sétáltunk a Papkertben és a Kígyó utcában. Rita sokat fényképezett is a gépével.

28-án (szerdán) reggel mama elment Dombóvárra, átadta a lakást az új tulajoknak. Délután foltosra ment, ott is aludt.
Egyedül voltam a 4 lánnyal. Délelőtt nézték a tv-t, játszottak, én házimunkákat csináltam (két adagot mostam, sütöttem kolbászt és húsgolyót, mosogattam).
Ebéd után aztán addig rágták a fülemet, hogy felmentünk a mama lakásába legózni.

A két kicsit sikerült elaltatnom a mama ágyán. Ilka csak keveset aludt, de Terka nagyot szunyált.

Este jött a Tánti. A lányok lefürödve várták. Ahogy belépett a Tánti, rohantak elé, és Rita még az ajándékait is kivitte Neki az előszobába.
Mindhárom nagylány kapott 1-1 fiú barbie-t, így tudnak házasodni a lány barbie-k:) Visongva örültek neki. Kaptak még elektromos fogkefe fejeket (jégvarázsos).
Első elektromos fogkefés fogmosás után ezeket mondták:
Rita: olyan, mintha kő lenne a számban.
Bori: mintha zizegne a szám
Terka: mintha fúró lenne a számban.
Azóta naponta többször is fogat kell mosni:)

29-én (csütörtökön) mama hozott ebédet a Csendesből, így nem kellett főzni. Délelőtt Gáborral a nappalit rendeztük át, hogy Rita íróasztalát át tudjuk hozni (helyére kerül a szekrény a másik sarokból).
Délután Tánti, mama és a 3 nagylány elmentek lovagolni. Ritán kívül Terka is "pónigolt".
Gábor a mama lakásában szerelgetett, fúrogatott. Egyre szebb és otthonosabb a mama-lak:)

30-án (pénteken) Ilka korán ébredt, nem aludt már vissza, így fél 7-kor már sült a töpörtyűs pogi.
Délelőttre bejelentkeztek a Bárányék, gyerekek nélkül, így mi is lepasszoltuk a lányokat a mamához. Tántival felmentek, mi meg kényelmesen kitakarítottunk, majd jót beszélgettünk az Évával és a Robival.
Ilka kifáradt az egész délelőtti fent-létben, és elég pogit is evett, így délben, miután elmentek a vendégek, megszoptattam, és lefektettem aludni az ágyába. Gábor itthon maradt vigyázni az álmát, én meg felmentem ebédelni a mamához. Maradékokat ettünk, Gábornak hoztam le egy adag ebédet.

Ebéd és kávézás után mama, Bori és én bementünk a városba ügyeket intézni. Voltunk a postán, a PartyZoo jegyirodában a Ferencesek utcájában és ha már arra jártunk, bementünk az Ehető Egészség boltba is valami paleós finomságot enni. Mogyorókrémes szaloncukrot vett a mama, irtó finom!!!

Ahogy hazajöttünk, Gábor felment a mamához, folytatta a furkálódást. Sokat és ügyesen ügyköd a lakás otthonná varázsolásán. Le a kalappal előtte! Ő a FÉRFI a háznál:)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése