2017. február 7., kedd

Ilka 14 hónapos

Súly és hossz adatokkal nem tudok szolgálni, mert nem voltam Vele tanácsadáson, de gyarapszik szépen, az szemmel látható:)

Van egy csomó foga, szerencsére a fogzást meg se érzi. Nem lázas, nincs kicsípve a popsija, nem nyálzik, nem sír fel éjjelente. Az egyetlen szemmel látható jele, hogy sokat tartja az öklét a szájában, vagy rágcsálja a cumit ezerrel.

És a sok fogacskájával szépen megrág szinte mindent. Továbbra is egyedül eszik, azt a pár dolgot (krémleves, karfiolrizs) engedi, hogy én kanalazzam a szájába.
Inni továbbra is a kis pálinkáspohárból iszik, én tartom a szájához, Ő meg nagy kortyokkal nyeli:)
Szopizás:
Már csak napi 3-szor kap cicit. Reggel vagy hajnalban, szóval az első ébredés után. Általában utána még kicsit visszaalszik.
Ebéd utáni alvás előtt (így zökkenőmentesen jut el álomországba), és természetesen este, lefekvés előtt.

Alvás:
Mióta nincs éjszakai szopi, szinte teljesen átalussza az éjszakát este 8-tól reggel 5-6-ig. Van, hogy kicsit felsír, de a cumit a szájába nyomom, és már alszik is tovább.
Napközben még legtöbbször kettőt alszik, a délelőttit általában rajtam (Maminbaba órán vagy útközben az autóban/hordozóban). A délutáni alvást az ágyában. Úgy időzítem a napot, hogy tudjon a saját ágyikójában aludni délután, és az egy jó hosszú, 2-3 órás alvás szokott lenni.


Jelelés:
Elkezdtük aktívan tanítani a babajelekre. Egyenlőre figyel, még csak a "még" jelét mutatja (kajára és játékra). De nagy kópé, mert akkor nem mutatja, ha tudja, hogy tudjuk, hogy mit akar, csak szeretnénk, ha mégis mutatná. Például, ha kérdezem, hogy kér-e inni, de már a kezemben van a pohara, akkor nem az inni jelét mutatja, hanem nyöszörög, óbégat, nyüsszög.
A babajeles oktató szerint ez normális, csak akkor jelelnek, ha közölni akarnak valamit.
Remélem beindul a dolog, hisz elkezdtem Vele járni a haladó babajel tanfolyamra. Az alap-tanfolyamot a Terkával jártam, aki akkor már 2,5 éves volt, és azt csinálta, amit kértem (pl. mutatta a jeleket is egyből).
Most Ilkánál jó helyzetben vagyok, van segítségem. A nagytesói lelkesen mutogatják Neki a jeleket:)

Mozgás-fejlődés:
Egyenlőre még nem megy egyedül, csak a bútorok mellett kapaszkodva. A tesói előszeretettel vezetgetik, illetve minden arra alkalmas tárgyat járássegítőnek használ.
Egyedül megáll már egyre hosszabb ideig, így várható, hogy hamarosan megindul a kis óvatos.
Mászik viszont ezerrel, és ami még nagyon cuki, hátrafele mászik, tolat. Néha hátranéz, hogy jó-e az irány.

Szeret fürdeni. Apja fürdeti szinte mindig, és Ilka ki se akar szállni a kádból. Amikor már itt az ideje, megyek feléjük a törölközőjével a kezembe, és már rázza a fejét. Van kis nyafogás, amikor kivesszük a vízből.
Egyszer úgy sikerült a mosást időzíteni, hogy a mosógép épp centrifugázott, amikor Ilka bent ült még a kádban. De nem élvezte a "pezsgőfürdőt", sőt! Kétségbeesetten nézegetett körbe és kiült a rettegés az arcára, majd sírva is fakadt.
Tegnap már épp ki akartuk venni, de rázta a fejét, amikor beindult a centrifuga. Rögtön nyújtotta a két kezét az apja felé, hogy vegye már ki:)

Maminbaba:
Élvezi, általában végig alszik, de ha nem, akkor is jól elvan rajtam. Előtte-utána barátkozik a többi babával, nem hiányol, ha nem lát. Arra kell figyelnem, hogy ne egyen más kajájából:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése