2013. január 25., péntek

Bojka 19 hónapos

Borikámat reggel megmértem:
10 kg
82 cm

Fogak száma: 15 db

Nagyon sokat fejlődött értelmileg és testileg is ügyesedett, mióta itt vagyunk Dombóváron (holnap lesz egy hónapja)
Már fel tud mászni a székekre, onnan meg az asztalra, és onnan vigyorog ránk, mert tudja, hogy ezt nem szabad. Mégis napjában többször kell leszedni:)

Sok szót mond már.
Ritát úgy hívja: "TITA"
Mama már általában nem "AMA", hanem "MAMA"
Anyát, apát már régóta szépen mondja.
SZIA, GYEJE (gyere), KÉJE (kérem), FÓJÓ (forró), ÓJÓ (olló), PIPI (pisi), KAKA (kacsa), KAKÓ (kakaó),

Eszik már majdnem mindent, amit a Rita, de a tejtermékektől eddig sikerült megóvnom. Ha Rita kakaót kér és iszik, és Bori is akar, akkor csinálok Neki kókusztejből (nagyon ízlik Neki).

Reggeli kedves szokása, hogy a vállára borul annak, aki kiveszi az ágyból (sajnos ez mostanság nem én vagyok), és hosszú percekig bújik, a hüvelykujját szopizza és hagyja magát szeretgetni. Mamának ezek a nap legszebb percei:)

Szeret pakolni, ki és vissza is, és nagyon szereti tologatni a kockatartó fa kiskocsit (még jó, hogy mama a földszinten lakik).

Ha van beszáradt cucc az orrába, befújok Neki tengervizes orrspray-vel (hagyja, sőt, szokott kérni extra fújásokat), és szépen fújja ki a feloldódott cuccot, letörlöm és kész. Az orrszi-porszi régóta nem volt elővéve:)

A pelenkázást ki nem állhatja:(  De ha adok valamit a kezébe (lehet az akár egy tiszta pelenka), akkor azzal elvan.

Egyedül akar öltözködni: harisnyát, zoknit, nadrágot, cipőt húzni. És sokáig, kitartóan próbálkozik, mielőtt megengedi, hogy segítsünk Neki.

Szeret a sapkákkal, sálakkal játszani. Ha talál egyet valahol, felveszi:


Egyik uzsinál elfelejtettük ráadni az előkét. Ette a kekszeket egyedül, majd megfogta az asztalon heverő előkét és a nyaka köré terítette:

Sokszor étkezés közben megragadja az apja vagy az én karomat, és ráhajtja a fejecskéjét:) Kicsit megpihen, majd folytatja az evést.
Elég válogatós, de nem bizonyos kajákat utasít el, hanem egyszer ezt, egyszer azt. De olyan gyakran van, hogy meg se akarja kóstolni sokáig (pl. spenótot), aztán mikor nagy sokára mégis hajlandó bevenni egy kanállal, utána tátogat, és megeszi az egész tányérnyi adagját:)
Egy étkezésen belül is variál: hol csak a húst eszi meg, hol csak az üres kenyeret. De már megmutatja, mit kér még, és igazán jó húsban van, nem aggódok, ha pl. reggelire csak 3 kenyérkockányi mézes kenyeret eszik.


Védekezése a hangja. Fülsüketítően visít, ha valami olyan inzultus éri, ami nem a kedvére való (akár Rita részéről, akár a felnőttek részéről).

Szeret a játszóházba menni. Nagy könnyebbség, hogy minden reggel simán elmegy a Judit nénivel és vidáman integet vissza nekem. Ritát meg követi, mint az árnyék:)

Egy aranyos Bojka-sztori a végére:
Gábor volt velük szerdán a játszóházba. 11:20-kor mondta Nekik, hogy hamarosan indulni kell haza. Erre fél 12-kor Bojka eltűnt. Gábor kereste, és kint találta meg az előszobában, a kispadon ült, és a bakancsát próbálta felhúzni (igaz, a benti cipőjére rá). Meséltem Judit néninek, és mondta, hogy ilyen már többször volt. Órát lehetne Hozzá igazítani:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése