2013. április 25., csütörtök

Bojka 22 hónapos

Közeleg a 2. születésnap, és ezzel az első dackorszak. Azt hiszem ennek előszelei már elérték:)
Határozott elképzelése van mindenről, és ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy elképzelte, minden eszközzel hadakozik (sír, könnyezik, csapkod, harap, csíp, hajat tép és még a földre is lefekszik).
A harap-csíp-hajat tép ellenkezés egyenlőre főleg a Ritára korlátozódik. Rita szereti irányítgatni, terelgetni, de ezt a rohamléptekben önállósodó Bojka nem szereti.

Már most divatol: ha rá akarok adni egy ruhát, általában ellenkezik, és megy a szekrényhez, választ magának másikat. Van, hogy sokáig válogat, mire talál egy megfelelőt. Olyan is volt, hogy miután hosszasan nézegette a szekrényben lógó ruháit, oda ment az apjához, és babanyelven elkezdett méltatlankodni, csípőre tett kézzel:) Mondtam Gábornak, hogy most azt mondja, hogy "nincs egy rongyom, amit felvegyek" (ez a nőkbe genetikailag bele van kódolva) :)))

Egyedül öltözik. A pelenkát és body-t még hagyja nekem, de a nadrágot és a pólót fel tudja venni. A zoknival és cipővel is próbálkozik egy darabig, majd jön, belehátrál az ölembe, és megengedi, hogy segítsek:)
A papucsokat, házicipőket fel tudja húzni, játék számba megy, hogy váltogatja őket, és általában kacsalábon hordja (úgy kényelmesebb Neki). A felnőttek nagy papucsaiban is botorkál, és nagyon élvezi (mint minden gyerek).

Alvási szokásai:
(elalvásban rám hasonlít, ébredésben apjára)
Nehezen alszik el, sokszor sírva, akár milyen álmos. Fél, hogy lemarad valami izgalmasról:)
És hosszan ébredezik, szeret lustizni az ágyában, sőt, miután kijön is lassan áll fel a rendszer, sokáig ujját szopizva ténfereg a nappaliban vagy bágyadtan ül az ölemben.

Evés:
már nem paleós, de azért még mindig előnybe részesíti a húst minden más táplálékkal szemben:) A kenyérféle nehezen csúszik (én mondjuk nem is kínálom vele, csak az apja erőlteti), tészta és krumpli minden formája kizárva, a rizsből is csak annyit eszik, amennyi ráragad a pörkölt husira, a többit otthagyja:)
Gyümölcs jöhet mindig minden mennyiségben, de a zöldségekkel hadilábon áll (ezen kéne változtatni a nyáron). Gyakorlatilag semmilyen zöldséget nem hajlandó megrágni, ha be is veszi a szájába, tolja is ki a nyelvével azonnal:(
Tejterméket még nem kapott, de a csokit szereti, és persze a kekszet is (bármilyet).

Mozgás:
Később indult, mint a Rita annó, de nagyon gyorsan behozta magát, most már ügyesebb, mint sok nagyobb gyerek a játszótéren.
A csúszdához felmászik a gyümölcsös mászófal bármely oldalán egyedül! De óvatos is, lecsúszni csak a kezemet fogva mer:) A padkáknál, kis mélyedéseknél is megáll, és nyújtja a kezét, valamint a motorra is csak úgy száll fel, ha egyik kezét fogva megadom a biztos pontot:)
A negyedikre fel tud jönni teljesen egyedül is, de van, hogy viteti magát. A leggyakrabban egyik kezemet fogva gond nélkül feljön.

Beszéd:
Na, ebben nem sokat haladt mostanában.
ANYA, APA, MAMA, PAPA, TITA (Rita), AKA (Terka), KÉ(r)EK, IGE(n), NEM, KEE (keksz), KATA (kacsa), ETE (még egyszer)

(még folytatom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése