2017. december 29., péntek

Karácsony 2017-ben

Hol is kezdjem?

Talán a gyerekek karácsonyi műsoraival.

Először volt az iskolában, még dec.12-én. Ritának nem volt szerepe a pásztorjátékban, csak kétszer mondott pár soros versikét.

Dec.15-én volt a Gyertya csoportban, ahol Terka volt a Mária. Nagyon készült, büszkén mesélte mindenkinek, hogy Ő lesz a Mária. Szép tisztán énekel, így esett rá a választás.
Ügyesen elő is adta a szólóját:
Boriéknál 19-én volt egy karácsonyváró teadélután. Mivel az Ő csoportjuk (Csillag csoport) komplett karácsonyi műsorral lépett fel az intézményi adventi hangversenyen, nem tanultak meg még egy műsort. Csak ültek körben a szőnyegen, Eszter néni végigvitte Jézus születésének történetét, közben kérdezgette a gyerekeket, és adott részeknél elénekeltek egy-egy karácsonyi éneket, Eszter néni gitárkíséretével. Nagyon szép volt. Végén eszem-iszom, beszélgetés.
Ezen a napon irtó erős migrénem volt, nem tudtam, hogy túlélem-e anélkül, hogy kidobjam a taccsot. Végül sikerült, de amint hazaértünk, én bedőltem az ágyba, és az este minden feladatát Gáborra hagytam.

Dec. 20-án (szerdán) mentek utoljára oviba/suliba, aznap már Gábor szabin volt, és a reggeli közös családi roráté után átvettük Mázli kutyust. (erről külön bejegyzés van, ld. lejjebb).

Dec.21-én (csütörtökön), a téli szünet első napján is szabin volt Gábor, a gyerekek sokat kutyáztak, délelőtt átjött az új barátnőm (Ivády Ági) is a kislányával, jót beszélgettünk, este pedig Gáborral színházba mentünk (gyerekek fektetését és a kutyát a mama gondjaira bízva).

Dec.22-én (pénteken) Gábor dolgozott, de mama és én álltuk a sarat. Ráadásul Gábor munka után felment az apjával Bp-re a Viktorért, és sok minden közbejött, így majdnem éjfél volt, mire hazaért.
Mama a Ritát elvitte ezen az estén a Kodály Központba egy mama-unoka koncertre. Hosszú volt, de Rita hősiesen bírta.

Dec.23-án (szombaton) végre eljött hozzánk a Viktor. Lányok nagy ovációval fogadták, Ilkát kivéve, akinek időre volt szüksége, hogy megismerje újra a nagybátyját és összebarátkozzon Vele.
Ritának elkezdtük tágítani a pupilláját (6 napon át napi 3szor mindkét szemébe kellett csöppenteni).
Péter papa is jött a reggeli buszával, elhozta a karácsonyi ajándékokat a lányoknak, ezekkel el is voltak egész délelőtt.
Ebédre Tánti is befutott.
Péter papa a két nagylányt elvitte 2-re a Bóbita bábszínházba Az elveszett szaloncukor című darabra, én meg aludtam egy nagyot az Ilkával és a Terkával.
Este éjszakába nyúlóan ajándékokat csomagoltam (nagyon szeretem csinálni).

Dec.24-e pont vasárnapra esett, így délelőtt elmentünk a diákmisére. De mivel a Piusz templomban nem volt így a kertvárosiba. Egy fiatal papa van és gitáros zene. Nem volt rossz.
Ebéd a mamánál, majd a 3 nagyot otthagytuk a mamára és a Tántira, Gáborral hazahoztuk az Ilkát aludni és mi is "lepihentünk"= angyalok szerepébe bújtunk és feldíszítettük a karácsonyfát.
Nagyon kellett sietni, mert ki akartam menni családostul a kertvárosi templomba a pásztorjátékra. De kár volt sietni, mert nagyon gyenge volt. Nem mikrofonba beszéltek, nem lehetett semmit érteni. Szerencsére legalább rövid volt.
Hazafele a városban autókázva hajléktalanokat kerestünk, és kiosztottunk 5 karácsonyi csomagot.

Mire hazaértünk, már végeztek az angyalok:) Szépen felöltöztünk, és együtt bementünk a nappaliba. Csak egy énekre futotta (Mennyből az angyal) és csak 1 versszakkal, máris nekiestek a csomagoknak. Nem volt kevés, mégis pár perc alatt végeztek. Jövőre ki fogok találni valaki feladatokat, mert ez így nagyon rapid volt.
Babaházat kaptak minden tartozékával, fa Betlehemet, kőfestő készletet, társasokat (HaliGali és ország-felismerős) és simi pólót.
Vacsiztunk, sokáig játszottunk, későn feküdtek le. Mivel már nem bírtak magukkal, nem a nappaliban, hanem mindenki a saját ágyában.

Dec.25. karácsony 1.napja. Édes goffry-t sütöttem reggelire, elmentünk a Piuszba diákmisére, amiben a prédikáció helyett volt a pásztorjáték. Nagyon ügyesek voltak, és mikrofont is használtak. Tetszett!

Nálunk volt a nagy családi ebéd, igaz, hogy mama és Tánti elkéstek (a 11-es mise kicsit hosszúra nyúlt). Viktornak meg ment 1-kor a telekocsija Miskolcra, Tántié meg 2-kor Dombóvárra.

Ebéd után, amíg Ilka aludt, a többi gyerekkel a nappaliban megnéztük a Jégvarázs idei karácsonyi rövidfilmjét, ami Olaf-ról szól. Nagyon aranyos.

1/2 4-re jöttek a Gabiék (Alíz, Petra, Kriszti, Emma, Artúr).

Este a lányok a nappaliban aludhattak (Bori végül mégsem akart).

Dec.26-án reggeli után felmentünk a mamához megnézni a karácsonyfáját. Az alatt is voltak ajándékok:) Igen, nem, egyik sem társas nagyon tetszett mindenkinek. Volt még egy mágikus tábla, fejlesztő kártyagyűjtemény, mesekönyv az erdőről, Simon András naptár, Vadász szaloncukor Gábornak, pár edény és egy tojásszeletelő nekem.
Ott is ebédeltünk, majd délután vártuk a Varga Éváékat. Velük nagyon jókat beszélgettünk, játszottunk (Igen-nem-egyik sem társassal) és röhögtünk.
Vica egy 3 részes könyvsorozatot hozott (Nyulász Péter: Helka-trilógia).

Este a lányok megint a nappaliban aludtak, őrizték a karácsonyfát:
Dec.27-én és 28-án Gábor még szabin volt.
27-én egész délelőtt vásárolt és hivatalos ügyeket intézett, gyors ebéd után Ritával és mamával moziba mentünk (Az igazi csoda című filmre).
Este jöttek hozzánk vacsorázni a Viktor, Judit, Ági és Marci.
Viktor és Judit itt is aludtak, befejeztük a múlt karácsonykor elkezdett kanaszta partyt. Tavaly Judit vezetett 3500 pontjával és Gábor kullogott a sor végén 570 ponttal, és most végül fordult a kocka, Gábor nyert és Judit lett az utolsó. Nagyon élveztem a játékot, sokat beszélgettünk és nevettünk közben.

28-án délelőtt esett az eső, így a tervezett kirándulás elmaradt, helyette a Zsolnay Negyedbe mentek el játszani, szaladgálni (én meg itthon főztem az ebédet, takarítottam).
Délután Ritával színházba mentünk (A mumus című darabot néztük meg a Kamarában). Jobbra számítottam, de Ritának nagyon tetszett, így megérte elmenni.

Ma, 29-én (pénteken) Gábor már dolgozott, mamával voltunk a gyerekekkel. Bejött egy rendkívüli esemény, ami kerékcserét kívánt, de erről a következő bejegyzésben fogok írni).

Délután a két naggyal elmentünk a szemészetre. Borinak nem javult a rejtett kancsalsága a napi 3 órás leragasztással, így mostantól február elejéig 7 napot le kell ragasztani a szemét és 3 napot nem). Ritának felírtak feles szemüveget, de az övé se sima, hanem cilinderes. Viszont nem kell egész nap használni, csak olvasáshoz, iskolába és tv-nézéshez. Remélem menni fog neki, és nem fogja elhagyni, mint annyi mindenét eddig is:(

Ennyi volt a karácsonyunk idén, és a lányok már a Szilvesztert várják:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése