2011. december 12., hétfő

Tegnapi miseélményünk

Igen, igen, jól látjátok, hogy megint hajnali 4-kor írok. Borikám ma is kialudta magát fél 4-ig. 3:30 óta fent van, így én is. Alig győzöm csendben tartani, hogy ne kiabálja fel a család többi tagját, akiknek fontosabb, hogy kialudják magukat.
Fogalmam sincs mi a fene baja van, miért nem alszik hajnalban, de kezd bosszantani a dolog! A bosszúságtól legalább nem vagyok álmos:)

Szóval a tegnapi miseélményem. Nem mesélem el, inkább berakom ide is azt a levelet, amit erről írtunk a kertvárosi plébánián lévő papoknak:


Kedves Tiszi bácsi!

Azért ragadtunk billentyűzetet, mert a mai gyerekmisén nagyon rossz élmény ért bennünket, és nem szeretnénk, ha mostantól csak félve mernénk a gyerekekkel templomba menni.

Eddigi mise-élményeink nagyon pozitívak, a hívek ránk mosolyogtak, és mi büszkék lehettünk a lányainkra, és arra, hogy mindketten 3 hetes koruk óta templomba járók. Még Rita soron kívüli csengetésére is mosolyogva, kedvesen reagáltál, amit ezúton is köszönünk.

Ma viszont két idős néni is rosszallását fejezte ki, mert Rita fel-le sétált az oldalhajóban, és ez zavarta őket. Az egyik elintézte egy „felháborító” felkiáltással. Már ez is nagyon rosszul esett, hisz Rita nem kiabált, sőt, nem is szaladgált, csak épp nem ült némán és mozdulatlan az ölünkben.

De a másik idős néni egyenesen felszólított minket, hogy vigyük be a kisgyerekünket a sekrestyébe, ahol gyerekmegőrzést vállalnak. Mi nem tettük, csak tisztelettudóan felhívtuk a figyelmét, hogy ez egy gyerekmise, és ezen kívül minden vasárnap még 3 másik szentmiséből választhat, ahol nem zavarnák meg a gyerekek.

Véleményünk szerint a gyerekmise főként a gyerekeké, és mi szeretnénk, ha megszoknák, hogy a vasárnap az Úr napja, és megszentelnék azzal, hogy részt vesznek egy szentmisén. A gyerekmegőrzést csak abban az esetben szeretnénk igénybe venni, amikor valami miatt nem tudunk a gyerekmisére jönni. Természetesen egy felnőtt szentmisén jogos lett volna az idős nénik felháborodása, és eleget is tettünk volna kérésüknek.

Azt sem értjük igazán, hogy a gyerekmise alatti gyerekmegőrzés milyen célt szolgál. A szentmise előtt kijött egy hölgy felhívni a szülők figyelmét erre a lehetőségre, lehet, hogy az idős nénik azt gondolták, hogy a gyerekeknek a sekrestyében van a helyük a szentmise alatt?

Mi továbbra is szeretnénk a kertvárosi templom gyerekmiséjére járni, és nem szeretnénk az idősebb generációval összeütközésbe kerülni. Nagyon felzaklatta Juditot az eset. Kérünk, tégy valamit ez ügyben (esetleg a hirdetésben).

A templomba gyerekükkel együtt járó szülők vannak annyira intelligensek, hogy ha a gyermekük kezelhetetlenné válik, kiviszik megnyugtatni, hisz a hangoskodással tényleg zavarnák a többi embert abban, hogy a szentmisén az Úrra figyeljen.

Egy ismerős atya mondogatta: „Kedves szülők, ne vigyék ki a gyereket a szentmiséről, mert lehet, hogy többet nem jönnek vissza!” Vagy a szülő szégyenül meg annyira, hogy nem megy többet a templom közelébe se.

Gyermekeink a templomba járó hívők következő generációja. Az idősek siránkoznak, hogy kiürülnek a templomok, mert kihalnak az öregek. A fiatalokat mosollyal kéne fogadniuk, nem bírálattal.

Segítségedet előre is köszönjük!

Pólya Gábor és Judit, a 2 éves Rita és a fél éves Bori szülei

2011. december 11.

Nagyon kíváncsi vagyok mit fognak rá reagálni. Tényleg nagyon-nagyon megviselt a dolog, tiszta görcsben volt a gyomrom egész misén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése